Categories
Albanien (Juli-16)

Albanien – Resa dit och resa runt

Furgon

Detta inlägg ingår i min reseguide till Albanien.

Resa till Albanien

Att flyga till Albanien är inte svårt, åtminstone inte i teorin. Det finns bara en internationell flygplats – Tirana International Airport Nënë Tereza (TIA) – och den ligger en kort bit utanför huvudstaden Tirana. Flygplatsen betjänas av ett antal större flygbolag som Lufthansa och KLM. Räkna med minst ett byte på vägen. Biljetterna är inte särskilt dyra, men Albanien verkar inte vara tillräckligt populärt som resmål för att dyka upp i kampanjerbjudanden.

Vi betalade 3 437 kr per person, tur och retur med Air Serbia (som ibland dyker upp i sökresultat under det gamla namnet Jat Airways). Total restid var 4½ timme inklusive 45 minuters transfer i Belgrad. Låt inte namnet eller det faktum att det är ett mindre bolag avskräcka – Belgrads flygplats är kanske inte den bekvämaste att vistas på en längre stund men själva flygningarna gick helt utan problem och med fullgod komfort, mat och dryck ingår även i ekonomiklass.

Om du främst vill besöka södra Albanien går det också att ta sig in via Grekland (Korfu). Jag kan tänka mig att det är lättare att hitta billiga flygbiljetter dit, men om du därefter vill ta dig upp mot huvudstaden Tirana så blir resan väldigt lång.

Det går inte att få tag i albansk valuta (lek) i Sverige. Däremot går det utmärkt att ta ut pengar med vanliga bankkort (VISA/MasterCard) i Albanien, eller växla till sig lek från euro. Valutakoden för lek är ALL och växelkursen (juni 2016) är ungefär 1 SEK = 14,50 ALL. Växlingskontor och bankomater (som heter bankomat även på albanska) finns på flygplatsen. Hotell och många andra tar gladeligen betalt i euro, så du kan vänta med att växla om kön på flygplatsen är för lång. Det kryllar av bankomater och växlingskontor i alla större städer.

Från flygplatsen till ditt hotell i Tirana åker du lämpligtvis taxi. Det finns förstås massor av taxiförare som väntar på dig när du kliver av planet men priserna kan variera. Det ska inte kosta mer än €15 från flygplatsen till centrala Tirana. Boka taxi via hotellet i förväg så slipper du bekymmer.

Hotellbar i Tirana

Hotell i Albanien

Det finns mängder av hotell att välja på i Albanien och att boka rum är okomplicerat, använd Tripadvisor och boka via någon av de stora sajterna så gör du det enkelt för dig. Tirana är inte särskilt stort, så i princip alla större hotell ligger på behagligt promenadavstånd från sevärdheter, restauranger och barer. Som Tiranas centrum används ofta Skanderbeg-torget (Sheshi Skënderbej) men det ligger i själva verket lite nordligt. Söder om floden är det som livligast.

Vi valde att bo på MonarC Hotel lite öster om Skanderbeg-torget och det visade sig vara ett utmärkt val. Jämfört med mycket annat i Albanien är hotellen dyra, de bättre kostar uppemot 600-900 kr/rum under högsäsong. Priset motsvarar emellertid standarden – jämfört med svenska eller centraleuropeiska hotell saknades ingenting och såväl städning som service fungerade klanderfritt.

Så gott som alla hotell, restauranger, caféer och många sevärdheter har gratis wi-fi. Däremot fungerar det inte alltid. Elavbrott är inte vanligt förekommande (vi var aldrig med om något under vår resa) och kranvattnet är som regel drickbart – men strunta i det, för källvatten på flaska är nästan gratis (50 lek för en halvliter).

Resa runt i Albanien

Albanien är inte ett stort land, men infrastrukturen vad gäller transport är sliten och i stort behov av resurser. Det finns inga användbara tåg, oavsett vad vissa reseguider försöker påstå. Vägnätet håller delvis god standard, särskilt mellan de större städerna, men mindre vägar är gropiga eller oasfalterade. Bil- och busstrafik delar vägbana med boskap, cyklar, mopeder och hästkärror, många överlastade med skörd eller andra varor.

De vanligaste och bästa sätten att resa är med bil eller minibuss. Från Tirana går också vanliga stadsbussar (hållplatsen ligger nära moskén) som följer tidtabell. Minibussarna från Tirana går från en annan hållplats som ligger en bra bit nordväst om centrum men är lätt att hitta. Förarna påkallar potentiella resenärers uppmärksamhet genom att ropa ut namnet på ändhållplatsen. Biljetterna är billiga, enstaka hundratal lek per person. Minibussarna kallas ibland furgons.

För att hitta till bussarna respektive lista ut vilken som är rätt för din tilltänkta destination så frågar du personalen på ditt hotell eller letar upp en engelsktalande person på plats. Albanernas hjälpsamhet mot turister är oerhört tillförlitlig – alla vi stötte på under vår resa gjorde sitt bästa för att hjälpa oss på vägen.

Vissa bussar går på tidtabell, andra går när de blir fulla. Glöm inte att ta reda på när sista bussen går hem igen – det kan vara tidigare än du tror. Eftersom alla minibussar och en del bussar är privata så finns det ofta flera att välja på. Förarna kan upplevas som påstridiga i sin jakt på betalande kunder men accepterar som regel ett nej. Kvinnor och äldre människor har alltid förtur till sittplatserna.

BMW i Albanien

Bil och taxi

Det enklaste färdmedlet är förstås taxi. Med svenska mått är taxi i Albanien otroligt billigt, men dyrt i jämförelse med bussarna. Taxibilar finns i mängder och kör precis dit du vill. Många taxiförare talar okej engelska men det hjälper att ha resmålet skriftligt. Precis som överallt annars finns det mer och mindre seriösa taxibolag; be hotellet beställa en åt dig eller ring en av de större taxiväxlarna som talar engelska, typ Merr Taxi med det praktiska numret 0800 5555.

Det går att hyra en bil och köra själv i Albanien, men det är inget jag rekommenderar. Trafiksituationen är svår att beskriva med ord. För många albaner tycks den första instinkten vid kontakt med en bilkö vara att försöka köra om den i motgående körfält, på trottoaren eller ute i terrängen. Signalhornet används istället för blinkers, fast oftare. Vissa förare av finare/dyrare bilar spelar efter helt egna regler och förväntar sig fri passage i minst dubbla hastigheten mot vad begränsningen anger. Lösa djur finns överallt.

Albanerna har lärt sig hantera detta kaos och har dessutom listat ut vilka bilar som tål den varierande vägstandarden utan att falla i småbitar (Mercedes är favoritmärket), men för en timid svensk ter det sig som närmast självmordsbenäget tills man har vant sig. Drick ett par öl innan den första taxiresan för att lugna nerverna…

One reply on “Albanien – Resa dit och resa runt”

Comments are closed.