Categories
Albanien (Juli-16)

Albanien – Mat, dryck och shopping

Lunch

Detta inlägg ingår i min reseguide till Albanien.

Äta i Albanien

Oavsett om du är den som vill äta som lokalbefolkningen eller föredrar bekanta smaker är Albanien ett väldigt enkelt land att bli mätt i. Köket är kraftigt influerat av främst Grekland och Italien, det påstås att även Turkiet har varit med och bidragit till grytorna men jag märkte faktiskt inte så mycket av de influenserna under min resa. Den som käkat kring medelhavet tidigare kommer att känna igen sig och nicka belåtet, här håller både råvaror och kökskonst hög standard. I princip allt är odlat, fiskat eller uppfött lokalt, ibland runt husknuten.

Restauranger finns överallt och ligger ofta i klungor, men räkna med att det inte alltid finns engelsktalande personal. Översatta menyer finns sällan och finns de så kan översättningarna hålla dålig kvalitet. Det hände att vi blev överraskade av vad som dök upp på tallriken men bara vid något enstaka tillfälle lämnade vi en restaurang utan att ha blivit fullständigt mätta och belåtna. Att vara flexibel och fråga kyparen vad han eller hon rekommenderar är ett säkert sätt att få en utmärkt måltid till ett rimligt pris.

På en albansk restaurang beställer du med fördel många små rätter, en bit kött eller fisk kommer som regel inte med särskilt mycket kolhydrater vid sidan av så en sallad eller skål med pommes frites är att rekommendera. En “grekisk sallad” (sallatë greke) med massor av supergoda tomater och fetaost, som är en helt annan upplevelse än den gummiliknande substans du kan köpa i en svensk mataffär, är en perfekt partner till det mesta. Vill du verkligen känna dig som hemma så finns det pizza (pica).

Priserna är helt fantastiska med svenska mått mätt. En utelunch med två rätter och två starköl på en bättre restaurang går utan större ansträngning att klämma in under 1 200 lek (80 kr) per person. En pizza kostar runt 350 lek (25 kr). Vi fann ingen större prisskillnad mellan restauranger i respektive utanför turisttäta områden (om några sådana kan sägas existera i Albanien) och heller ingen större skillnad mellan storstad och landsbygd. Vill du komma undan riktigt billigt köper du byrek, en paj som oftast är fylld med ost och kostar 100 lek (7 kr).

Det säger kanske sig självt, men befinner du dig i kustområdena så gör du dig själv en otjänst om du inte frossar i nyfångad fisk och skaldjur, som är minst lika goda här som i Grekland eller Kroatien (fast billigare!). Längre inåt landet är det mer kött och fågel som gäller: fläsk, kalv, lamm, get (passa på att prova!) och kyckling är vanligast. Ofta står inte alla traditionella albanska rätter med i menyn – be personalen om tips om det är vad du är ute efter. Utgå heller inte ifrån att allt som står i menyn nödvändigtvis serveras just denna dag.

Craft beer Illyria

Dricka i Albanien

Precis som maten är allt som går att dricka i Albanien föredömligt gott och billigt. För att släcka törsten i hettan eller till maten finns det mineralvatten av en mängd olika märken, vissa smaksatta. En halvlitersflaska kostar normalt 50 lek (3,50 kr). Precis som överallt annars är öl den vanligaste alkoholhaltiga drycken och det finns en rad inhemska och välsmakande märken: Birra Tirana (Kuqalashe)Birra Elbar och Korça för att nämna några av mina favoriter. Samtliga är ljus lager av pilsnertyp, inga överraskningar här även om mer sofistikerade ölsorter sakta men säkert gör sitt intåg.

Tyvärr tenderar restauranger och barer att tro att du som turist föredrar importerat öl (Heineken, Bitburger, Tuborg, Peroni och dylika) varför du bör vara tydlig med att du vill dricka en albansk öl. Det brukar dessutom att ha en mycket positiv sidoeffekt – att uttrycka en preferens för det lokala över importerade varor är ett av de enklaste sätten att få personalen vänligt inställd till dig. Om du mot förmodan hellre dricker ales, IPAs eller stouts så är hoppet inte förlorat – det finns, men du får leta runt lite.

Om du gillar vin bör du absolut ta tillfället i akt att besöka en albansk vingård – Çobo och Kokomani ligger båda inom behagligt avstånd från Tirana och arrangerar visningar och vinprovningar för en billig peng (Çobo tar €12 per person för fem glas vin med tilltugg). Ett sådant besök görs med fördel som del av en dagstur från Tirana med lite sightseeing på vägen, ta kontakt med exempelvis Off Limits Albania och be dem föreslå ett program utifrån dina önskemål. Albanska viner är utmärkta även med internationella mått mätt, men går knappt på export på grund av den småskaliga produktionen. På restaurang måste du ibland leta lite i vinlistan, de italienska står nästan alltid överst. Be kyparen föreslå ett albanskt vin!

Troy

Spritdrycker

Liksom på resten av balkan heter den traditionella spritdrycken raki eller rakiaDen som har druckit raki i exempelvis Grekland tänker sig här en genomskinlig, spritig dryck med en smak någonstans mellan grappa och 95-oktan, men i Albanien älskar man att smaksätta den med frukter eller andra örter för att på så vis få en trevligare smakupplevelse. Ingen blir förvånad om du som turist inte beställer raki efter en måltid, men serveras det så förväntas du åtminstone smaka. Letar du efter en att ta med dig hem så är Raki me Arra (Çobo) utmärkt.

I så gott som alla souvenirbutiker säljs små flaskor med något som heter Konjak Skënderbeu (Skanderbeg). Det är inte raki, utan en spritdryck döpt efter Albaniens nationalhjälte. Smaken är… speciell, och innan du överväger att köpa med dig en flaska hem föreslår jag ett smakprov från en bar.

Shopping i Albanien

Det finns faktiskt inte så mycket att säga om shopping i Albanien. Förväntar du dig extremt låga priser på märkesvaror (eller varor som håller motsvarande kvalitet) så kommer du att bli besviken – importerade kläder, skor, elektronikprylar och liknande är som regel dyrare än i Sverige och de stora köpcentrumen inne i centrala Tirana säljer nästan uteslutande sådana. Naturligtvis riktar dessa glimrande byggnader sig inte till gemene man utan till de extremt välbeställda, samt förstås rika turister. Strunta i dem. Ett undantag med en del mer prisvärda butiker är jättegallerian Tirana East Gate. Den ligger en bit utanför stadskärnan men det går direktbussar, skyltade “TEG”.

I mindre butiker går det att göra fynd, särskilt om du är ute efter souvenirer eller minnen från tiden då Albanien led under kommunistisk diktatur – bägge finns i enorma mängder. Marknaden i Krujë är ett bra ställe att shoppa efter sådana och den nås på någon timme med buss från Tirana. Priserna på souvenirer är mycket humana och försäljarna är inte påstridiga – de välkomnar dig mer än gärna in i butiken men vill du sedan gå därifrån utan att köpa något så stöter du inte på några protester. Räkna inte med att kunna pruta särskilt mycket på priserna, det kan gå men är inte en självklar del av att göra affärer som på andra platser i världen. I Tirana är det inte så tätt med souvenirbutiker men det ligger flera stycken i centrum söder om floden.

Relativt få butiker eller restauranger tar kort, men det förekommer och det skadar aldrig att fråga. Däremot finns det bankomater överallt (VISA/MasterCard) så du behöver inte vara särskilt orolig för att få slut på kontanter. Många affärer accepterar dessutom betalning i Euro.

One reply on “Albanien – Mat, dryck och shopping”

Comments are closed.