Categories
Albanien (Juli-16) Resande

Att turista i Albanien

Albanien

För ungefär två veckor sedan kom jag hem från Albanien. En otroligt efterlängtad och skön semester som överraskade och överträffade mina förväntningar. Albanien är spännande och bjuder på många upplevelser och äventyr, utan att (ofta) gå över gränsen till det otrygga och skrämmande. Det är ett vackert och varierat land, präglat av stor fattigdom men också en oerhörd vänlighet, gästfrihet och generositet gentemot besökare. Det är ett land som saknar vital infrastruktur men där allting löser sig ändå, tack vare företagsamhet och kämparglöd.

Men det också ett land som omgärdas av ett enormt informationsvakuum. När jag berättade om min kommande resa för mina vänner och kollegor var mångas reaktion “men blir du inte skjuten där?” eller helt enkelt fullständig okunskap, bara ett fåtal visste var landet låg på kartan. Trots att jag gjorde en rejäl ansats att läsa resebloggar, Lonely Planet och Wikitravel upptäckte jag väl på plats att stora delar av informationen var föråldrad och felaktig. Därför skriver jag min egen reseguide i förhoppning om att ge en mer rättvisande bild, blogga om min resa och kanske få fler att besöka Albanien, detta underbara land.

Guiden är indelad i flera kapitel. Från början hade jag tänkt skriva en del om specifika platser att besöka men det behövs knappast – guideböcker och webbsajter med tips finns i överflöd – därför behandlar dessa artiklar snarare kulturella och praktiska aspekter som är bra att känna till för förstagångsresenären.

  1. Resa dit och resa runt
  2. Mat, dryck och shopping
  3. Förstå Albanien

Jag har inga ambitioner att täcka in hela Albanien med min guide – under mina nio dagar där hann jag inte se mer än en bråkdel. Om du funderar på en resa dit och vill komma väl förberedd så läs så mycket du kan få tag i, men utgå inte ifrån att någonting är sant (inklusive den här guiden). Albanien är ett land i snabb utveckling och ett öppet sinne är den bästa reskamraten.

3 replies on “Att turista i Albanien”

Comments are closed.