Categories
Kroatien (Juli-09) Resande

Reseblogg från Kroatien, 6-7 juli

Jag och Lukas har varit på semester i Kroatien i två veckor och detta är min reseblogg, som jag skrev på min Windows-mobil men postar i efterhand eftersom nätåtkomsten inte var något vidare under semestern. Se alla inlägg här.

Kall dricka, ett måste på stranden

Monsunregn helt plötsligt

Måndagen den 6 juli

Sol och bad-dag, pigga efter att äntligen ha sovit ikapp fredagens nattliga äventyr släntrade vi ned till stranden, beställde två kalla och tog plats i solen. Gick utmärkt tills det började monsunregna (efterhandsnotering: det regnade aldrig mer under vår semester), vi flydde in på beachbaren Benny’s och drack espresso samt spanade på snygga tyska tjejer (skymtas på fotot ovan) tills det slutade. Därefter ägnade vi oss åt livsfarlig flytmadrass-efter-vattenskoteråkning. Lukas något mindre ansträngd av densamma än jag, kanske pga färre 360:s. Tydligen är det att ramla av som är den roligaste biten, men jag tvivlar. Handlade hemmagjort sött rött vin (Prošek – påminner om sherry) av en gumma på torget, femti spänn för en liter och värt varenda spänn. Avslutade dagen med drinkar på “stan”, inget vidare tempo dock.

Split

Restaurang Lvxor i Split

Tisdagen den 7 juli

Vi tog färjan till Split, Kroatiens näst största stad, för ett besök över dagen. Charmig med många fina byggnader i olika stadier av dekorativt förfall som sände tankarna till gamla tiders romarrike. Romerska soldater i full mundering traskade längs gatorna men vi såg ingen Asterix, däremot en hel del turister vars kroppsformer påminde om hans något mer klotformade följeslagare. På eftermiddagen tog vi en promenad norrut längs kusten; lång enligt mig (>500m), kort enligt Lukas (<100km?). Vände tillbaka vid tilltagande kaffesug och gick en sväng längre inåt staden, bort från turiststråken, där vi emellertid snart hamnade ändå. Strandpromenaden i Split har fina gatlyktor men usla restauranger, så vi åt middag på ett mindre flashigt kvartershak en bit från hamnen istället. Lyssnade på en del av en (usel) Arctic Monkeys-konsert, fick efter mycket om och men tag på kaffe, parkerade oss på ett halvöde fik i hamnen och såg krascher i Tour de France på TV tills färjan kom (23:59). Aningen besviken på dagen, trodde Split skulle ha mer att bjuda på, men bortsett “gamla stan” är där inte mycket att se, och stränderna är bättre på Brač.

På en coffeebar i Split

För övrigt … tycker jag att en semesterort är sämre ju mer “turistig” den känns. Hela stadsdelar med bara souvenirbutiker (där alla säljer i princip samma varor), strand- eller hamnpromenader med restauranger vägg i vägg där alla har samma meny och jobbiga inkastare, tjutande minitåg som åker runt lastade med feta familjer spelandes skrikig musik – sådant jagar bort mig direkt, och därför kommer jag förmodligen aldrig åka på semester till de länder som varit turistmål så länge att man inte kan förskonas någonstans. I Kroatien tycker jag att öarna – åtminstone Brač, de andra har jag inte sett tillräckligt av – är hyfsat förskonade från turistplågan. Visst, det finns en del souvenirbutiker i Supetar, men inget jämfört med Split, och Split är i sin tur relativt befriat om man jämför med andra turistmål (or so my friends say). Makarska, däremot, är rena turistfällan. Mer om det i ett senare inlägg.

Just ja, apropå prutandet – i Kroatien prutar man inte. Skit i vad som står i reseguiderna, det är lögn; priset på lappen gäller. Om du mot förmodan känner att du får ett för högt pris så gå till en annan försäljare. Men om du inte är säker så börja inte automatiskt pruta, även om du står på den lokala marknaden. Kroaterna tycker nämligen att det är synnerligen ohyfsat.