Categories
Kroatien (Juli-09) Resande

Reseblogg från Kroatien, 4-5 juli

Jag och Lukas har varit på semester i Kroatien i två veckor och detta är min reseblogg, som jag skrev på min Windows-mobil men postar i efterhand eftersom nätåtkomsten inte var något vidare under semestern. Se alla inlägg här.

Jag på färjan till Supetar

Lukas posar i Supetars hamn

Lördagen den 4 juli

Avresedagen. Vi började redan på fredag kväll med förfest från 18 till 3 på morgonen. Tyvärr ingen vidare uppslutning, två personer kom, resten var klenisar. Men det gick bra ändå! Uppfann ny(?) espressodrink: 1st dubbel espresso plus 1cl vardera av Kahlua, 43 och vodka. Taxin kom i tid men Arlanda är pisstråkigt kl 4 på morgonen. Flighten gick bra (jag fick sitta bredvid en skrikande unge men så tidigt på morgonen, plus viss alkoholförgiftning, är jag bedövad mot det mesta) men att få ut bagaget i Kroatien tog en timme och resan till Supetar där vårt boende fanns kändes låååång fastän den inte var det. Upptäckte på eftermiddagen att man blir rätt trött av att inte sova ordentligt och däckade som en klubbad säl. Hann dock gå till snabbköpet efter en flaska vin (odlat på grannön), en stunds badande och ett besök på Supetars bästa restaurang, Punta.

På väg över Brac (liten)

Jag på stranden vid Mirca

Söndagen den 5 juli

Hyrde en fyrhjuling och gav oss av för att upptäcka ön. Följde kusten till Splitska, stannade på lunch i Postira (vars namn jag aldrig kom ihåg under själva resan, fuskade här genom att skriva till det i efterhand), körde vidare inåt landet och drack finfint hemmagjort vin i Dol. Där tog vägen slut (Dol ligger längst in i en ravin) så vi fick vända om. Tog den långa vägen hem via en rad småstäder och mer eller mindre turistiga hållpunkter, bland annat ett kalkstensbrott och en djurpark (där man utöver att visa upp traktens djurliv även odlade vissa, erm, mer rekreationella växter). Kändes som mer av det äkta Kroatien än tio restauranger i rad med samma ölparasoll och meny a la hamnpromenaden i Supetar, men är man turist så är man. Sjukt najs dag bortsett från att fyrhjulingen snittade 15 km/h i uppförsbacke och att jag hade glömt solkräma mina fötter. Brännblåsor gör ont.

Lukas på vår fyrhjuling

För övrigt … så reste vi till Kroatien med Kroatienspecialisten, som stod för flyg (via SAS), boende och transfer till/från flygplatsen i Kroatien – resten fixade vi själva. Vi betalade 14 190 kr tillsammans vilket, med tanke på den utmärkta standarden på vårt boende och hjälpsamheten hos resebyråns personal – får betraktas som ett bra pris, även om man säkert kan komma undan billigare med mer eget arbete. Vi bodde i väl utrustade lägenheter med kompletta kök, luftkonditionering, TV, balkong, generöst tilltagna dubbelsängar och gångavstånd till allt. Åker jag till Kroatien igen någon gång i framtiden väljer jag förmodligen samma resebyrå. Kroatien är inte ett dyrt land att turista i – särskilt mat och dryck är billigt jämfört med Sverige.