Categories
Mat

Julmusttestet 2022

“Vad för sorts idiot publicerar ett test av julmust EFTER jul?!?” Ja, hej och välkomna till min blogg! Där tidigare års artikel har kommit ut till den väntande allmänheten i god tid inför att detta det allra viktigaste av inköpsbeslut ska fattas, kommer 2022 års test först efter att vi alla påbörjat vår 11 månader långa paus i drickandet av julmust. Det finns ingen ursäkt för detta, men jag ber om ursäkt ändå. Med det sagt…

Topp tre 2022

Bäst i test: Roslagens Brygghus Julmust Eklagrad Bourbon

Andra plats: Roslagens Brygghus Gammaldags Julmust

Roslagen Brygghus imponerade stort på panelen i år, med två av tre pallplaceringar. En omsorgsfull fatlagring som infuserar julmusten med rika, fylliga toner av ek och vanilj kan verkligen höja denna redan från början härliga kulturdryck till skyarna. Här handlar det emellertid inte bara om söta smaker utan också en angenäm kryddighet som gjorde att även den olagrade “gammaldags” musten vann panelens enhälliga gillande.

Tredje plats: Hammars Julmust Whiskyfatslagrad 2016

Hammars Bryggeri har vi druckit tidigare men med ett lysande undantag har de inte imponerat på vår panel. Här är det emellertid 2020 års vinnare som återkommer med briljans – eftersom årgången är densamma misstänker vi att detta är samma must som helt enkelt fått ligga och gotta till sig ett par år till. Utmärkt fyllighet och en tydlig fatkaraktär, samtidigt utan att tumma på den traditionella smaken. Mums!

Hela listan

Här är de övriga julmustar vi provade 2022, rangordnade från bäst till sämst.

Zeunerts Julmust – Fjärdeplats även 2021 och snubblande nära en pallplacering. Då som nu, en referens för hur äkta julmust smakar.

Remmarlöv Gårdsbryggeri Julmust – Söt och fyllig smak, inte dålig alls.

Dufvenkrooks Julmust Halvtorr – Ett märke vi känner igen från god glögg. Helt okej på att göra must också, visar det sig.

Grebbestad Julmust – Klart bättre än genomsnittet. Här finns potential för en riktigt god must om man vågade ta ut svängarna lite.

Åre Soda Co. Julmust – Panelen var delad i sitt omdöme, men ingen fann den odrickbar – en helt okej julmust.

Roslagens Julmust Lakrits – Här förväntade vi oss besvikelse, men den här var inte dålig alls, en höjdare förutsatt att man gillar lakrits.

Hammars Julmust – Inte särskilt spännande, trots att den utgör grundmaterial till en av våra återkommande favoriter. Förvånansvärt.

Nygårda Ekfatslagrad 6 månader – Vi undrar, liksom 2020 då den här testades sist, om den verkligen är ekfatslagrad på riktigt. Tunn i smaken.

Sahlins Brygghus Dalamust – Något trist och smaksvag. Ingen höjdare.

Nyckelbryggerier Gammaldags Julmust – Tvåa i 2020 års test, men här undrar vi om man inte kan ha ändrat receptet till det sämre. Trist och för kraftigt kolsyrad.

Svenskt Mathantverk Enbärsmust – God och med kraftig smak av enbär, som tyvärr tar den utanför spelplanen avseende hur julmust bör smaka.

Tempel Brygghus Julmust – Godare än sist vi provade den, antagligen är receptet uppdaterat, och tur var väl det. Imponerade ändå inte särskilt på panelen.

Tasty America Julmust Cola – Panelens åsikter var något delade men det sammanvägda betyget blev inte högt. Åtminstone smakrik.

Soda Nation/Judiska Muséet Chanukkamust – Bryggs oss veterligen fortfarande av Sahlins och är snarlik Dalamusten, men gillades av någon anledning ännu mindre av årets panel.

Bryggverket Julmusch – Vi vet inte om namnet ska antyda att detta egentligen inte är en julmust, men i sånt fall stämmer det. Panelen fann smaken mest konstig.

Stockholm Brewing Julmust Classic Classic – Inte en felskrivning, den heter så. Ingen höjdare, ansåg panelen, och det blev inte bättre med tillsatt smak.

Ten Hands Soda Julmust – Torr och sträv, kanske ett försök att uppnå en vuxnare karaktär. Inte imponerande resultat.

Gbg Soda Julmust – Har legat högt upp på listan tidigare år men så ej denna gång. Nytt recept eller förfinade smaklökar?

Stockholm Brewing Julmust Apelsin Vanilj/Körsbär Vanilj – En från början ganska trist julmust hjälps inte av att man tillsätter smaker som påminner om billigt godis.

Spendrups Trocamust – Trocadero är kärlek, men detta är helt smaklöst. Varför?

Omnipollo Holiday Sour – En alkfri suröl “inspirerad av julmust”. Nå, bättre att dricka äkta vara då än detta svaga försök, tycker panelen.

Törst Real Julmust – Liksom tidigare år är panalen i princip enig i sin avmak mot denna. Snudd på odrickbar.