Categories
Mat

Julmusttestet 2021

Julmust! Denna kulturdryck och stöttepelare i den svenska kultursjälen, åtminstone kring jul och åtminstone när julöl inte finns att tillgå. Förra året sammanstrålade vi, landets främsta experter på julmust (kanske), för att utse det årets finaste exemplar. Det gick så bra att vi kände oss sugna på att repetera övningen, med ett ännu större utbud och med några oväntade uppstickare. Julmust med kaffe, blåbär eller apelsin – funkar det?

Totalt 18 sorter provades och vi väljer här att presentera de tre godaste lite mer utförligt, därefter återstående i fallande ordning.

Vinnare 2021

Beer Studio/Pop Art Craft Soda Blueberry Julmust

Smaksatt julmust kan slå åt båda hållen, från töntig gimmick till eufori utan dess like. Tyvärr oftast det förstnämnda. En bra jämnvikt mellan den tillförda smaken och originalet är nyckeln till framgång, en julmust som inte smakar julmust blir ju något helt annat, oavsett vad det står på etiketten. Denna must som kommer i praktisk burk vann hela panelens gillande med sin bäriga men inte överdrivet söta smak. Enda nackdelen är priset som ligger runt 40 kr styck.

Näst godast 2021

Gbg Soda Julmust Kardemumma

Panelen var ljummen mot Gbg Sodas vanliga must men denna variant kryddad med en av de juligaste bland kryddor föll oss väl i smaken med ett medelbetyg bara en hårsmån under vinnarens. Kardemumman gör ett kraftfullt intryck när man sätter glaset till munnen men doften av krydda är starkare än smaken och väl i munnen samverkar den väl med den balanserade sötman.

Tredje godast 2021

Grebbestad Julmust

Ett återkommande tvistoämne inom panelen är hur en julmust egentligen ska smaka för att ligga så nära originalet som möjligt – en referens för övriga att bedömas efter. Grebbestad och Zeunerts kämpade hårt om tredjeplatsen i år och det var mikrobryggeriet från Bohuslän som tog hem segern. Inga konstiga tillsatser här, bara ett klassiskt hantverk taget till perfektion som bringar ljuva känslor av nostalgi.

Hela listan

Här är resterande provade julmustar från bäst till sämst, med korta kommentarer från undertecknad.

Zeunerts Julmust – Godast eftersmak i testet. En referens för hur äkta julmust smakar.

Nygårda Lagrad på Bourbonfat – Tydlig karaktär av bourbon och en bra must i botten som bär upp.

Nygårda Lagrad på Romfat – Smakar romrussin vilket gifter sig bra med den goda musten man utgått ifrån.

Nygårda Julmust Original – En god must utan krusiduller. Behöver inte fatlagras för att vara god.

Sahlins Brygghus Dalamust/Chanukkamust – Helt okej men något smaksvag. Dalamust och Chanukkamust är exakt samma produkt.

Gbg Soda Julmust – Innehåller kaffe som sätter en tydlig prägel på smaken. Delade panelen.

Nyckelbryggerier Gammaldags Julmust – Kom på andra plats 2020 men panelen är enig om att den var betydligt bättre då. Nervattnad?

Nygårda Lagrad på Ekfat – Här blev vi besvikna. Saknar helt fatkaraktär vilket vi för övrigt även noterade i fjol. Vad är poängen?

Hammars Julmust Apelsin – Smakar som billigt apelsingodis. En besvikelse, vi vet att Hammars kan bättre än så här.

Dufvenkrooks Julmust Enbär – Kraftig smak av enbär. Gott, men dominerar fullständigt.

Sodalicious Xmust – Flytande pepparkaksdeg, kraftigt sötad. Kanske något för de små.

Apotekarnes Bryggarmust – Must blandad med alkoholfri julöl och smaken blir tyvärr därefter.

Tempel Julmust – Smakar inte julmust och vi hade svårt att identifiera vad det smakar istället, men det var inte gott. Synd, för vi vet att Tempel kan när det gäller öl.

Hammars Julmust Sockerfri – Smaklöst blask, det enda panelen kan urskilja är aspartam.