Categories
Kroatien (Juli-09) Resande

Reseblogg från Kroatien, 12-13 juli

Jag och Lukas har varit på semester i Kroatien i två veckor och detta är min reseblogg, som jag skrev på min Windows-mobil men postar i efterhand eftersom nätåtkomsten inte var något vidare under semestern. Se alla inlägg här.

Jag på restaurang

Lukas på restaurang

Söndagen den 12 juli

Första heldagen i Makarska. Gick ned till stranden, tyvärr något av en besvikelse; överfolkad, dålig botten och skitigt vatten jämfört med Brač. Dessutom ständigt dessa jävla tiggare och försäljare, inte ens när man solar får man vara ifred! Bada skall man uppenbarligen göra ute på öarna. Förstår att turerna härifrån till Bol är populära. Under eftermiddagen gick vi på upptäcksfärd i staden och hittade ett musselmuseum som såg spännande ut, tyvärr var det stängt.

Avslutade dagen (och natten) på Club Deep, en nattklubb byggt inuti en grotta och klipporna runt omkring Makarskas hamn. Lustigt nog finns det ett disco på precis motsatt sida av hamnen, även det inbyggt i en grotta, men det var i princip öde när vi tittade förbi. Inte så konstigt kanske, för Deep bjöd på sjukt bra musik, öl och sällskap! Klockan var fem på morgonen innan vi kom hem till lägenheten igen.

The Deep, Makarska

Måndagen den 13 juli

Testade parasailing för första gången. Otroligt kul. Tjejerna som åkte efter mig missade båten och hamnade i vattnet på vägen ned. Oskillat om jag får säga så! I övrigt en ganska lugn dag, vi gick till musselmuséet igen, den här gången var det öppet. Inte så spännande, typ som ett zoo där alla djuren är döda, men en del av skalen var riktigt coola. Hittade även en utmärkt restaurang, nära stortorget men ändå utanför värsta turist-ghettot. Åt gott grillat och drack husets vin till den kroatiska folkmusik som ett gäng spelemän och dansare tutade ut för kung och fosterland på torget under oss. En bra dag att återhämta sig från gårdagens röjande!

Parasailing i Makarska

Inte så högt som det ser ut

För övrigt … så finns det ett antal inhemska öl att prova när man är i Kroatien. De två populäraste heter Ožujsko och Karlovačko. Båda är lättdruckna ljusa öl av lagertyp och således inte precis något för ölälskaren. Ett annat öl som serveras i princip överallt är Kaltenberg. Det är egentligen inte kroatiskt utan kommer från Tyskland, men bryggs på licens i Split! Även det är en ljus lager. Är man ölälskare och vill ha ett lite godare lokalt öl så rekommenderar jag Tomislav, en mörk lager av mer belgisk karaktär. Jättegod! Dessutom är öl billigt i Kroatien, så man kan njuta mycket och ofta! En halvliter öl kostar från 11 kuna (15 kr) och uppåt ute på stan.